Această articulație este articulația de la baza degetului mare- articulația trapezo-metacarpiană (figura de mai sus). Este formată dintr-un os mic la baza degetului mare, trapez și osul lung al policelui numit primul metacarpian. Un alt os de la încheietura mâinii, scafoidul, este deasupra trapezului și poate fi implicat în artrita articulației degetului mare.
Artrita de la baza degetului mare, sau rizartoza, este o problemă foarte frecventă. Constă în degenerarea articulației și deteriorarea cartilajului. Acest cartilaj acționează ca o pernă pentru articulație și cu uzura poate duce la contactul osului pe os. Această artrită poate duce la durere minimă și la pierderea funcției, la dureri severe și incapacitatea de a face în fiecare zi activități cu mâna respectivă.
Durerea atunci când utilizați degetul mare pentru a prinde sau apuca ceva este simptomul obișnuit. Umflarea și rigiditatea poate fi prezente. Simptomele depind foarte mult de fiecare pacient în parte și nu sunt întotdeauna direct proporționale cu severitatea bolii.
Apare și durerea la palparea articulației precum și senzația de crepitații articulare la mobilizarea acesteia ( articulația scârțâie).
Trebuie făcut diagnosticul diferențial cu alte patologii din zona respectivă- pseudoartroza de scafoid, tenosinovita Quervain.
Acest lucru diferă în funcție de fiecare individ. De multe ori folosirea degetului mare pentru activități precum deschiderea borcanelor, scrierea sau răsucirea unor obiecte poate fi dureroasă. Activități de muncă sau de agrement care necesită prindere sau opoziția policelui, cum ar fi grădinăritul, golful, lucrul cu acul sau gospodăritul vor fi afectate.
Majoritatea activităților pot fi continuate, deși activitățile zilnice pot fi modificate. Articulația ar trebui să fie cât mai mult posibil protejată. Trebuie evitate activitățile dureroase. Un kinetoterapeut poate oferi informații despre echipamentele adaptive care ar controla disconfortul legat de activitate, permițând totodată activitatea.
O orteză care limitează mișcarea articulației bazale a degetului mare poate scădea durerea și va permite articulației să se odihnească și să își mai revină. Acestea pot fi făcute pe comanda sau cumpărate direct din magazinele de profil.
Odihna și evitarea activităților dureroase sunt cele mai importante. Aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare pot fi de ajutor. Căldura sau gheața pot ajuta, de asemenea, la reducerea temporară a disconfortului. Unii medici pot recomanda a injecție de cortizon pentru a diminuaa durerea și pentru a reduce inflamația.
Alt tratament ce merită încercat este proloterapia despre care vom vorbi într-un viitor articol.
Mișcarea activă a degetului mare pe toată raza sa de mișcare nedureroasă poate fi de ajutor în menținerea articulației mobile. Exercițiile de tip de întărire a mușchilor sunt descurajate din cauza stresului pus pe articulația degetului mare.
Da, dacă odihna, protecția și medicamentele nu ajută și capacitatea de a prinde devine și ea limitată, chirurgia este necesară. Ceea ce se face chirurgical depinde de gradul de afectare a articulației la momentul respectiv. Recuperarea poate fi un proces lent și poate dura șase luni până ce activitatea completă să poată fi reluată.
*IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu poate stabili un diagnostic!
realizat cu și cafea de
sweetlime agency