Cotul este una din articulațiile corpului nostru care dezvoltă foarte repede rigiditate sau blocaj articular (alături de articulațiile interfalangiene proximale ale degetelor) .
Motivele sunt multiple, în majoritatea covârșitoare a cazurilor această problemă de pierdere a amplitudinii mișcărilor apare după traumatisme în jurul articulației cotului. Pentru a putea trata, dar și mai important, prevenii apariția acestei complicații, trebuie să înțelegem de ce apare.
După ce aţi parcurs articolul de mai sus despre redoarea articulară, atrag atenția asupra unor particularități ale cotului:
1. După 3,4 luni, șansa de remediere a blocajului articular fără operație scade semnificativ- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30028796/
2. Suplimentar, frecvent apar blocaje ce au ca mecanism și o componentă osoasă ( osificări heterotopice, fracturi vicios consolidate). Acestea pot fi adresate doar chirurgical.
3. In cazul rigidităţii apărute in cazul sindromului complex regional de durere (CRPS), tratamentul trebuie atent condus în funcţie de faza CRPS în care se află pacientul.
Imobilizarea cotului completă mai mult de 3,4 săptămâni este rarisim necesară și indicată, șansele de apariție a unei rigidități articulare importante fiind enorme pentru perioade mai mari de imobilizare (în special dacă a existat și o intervenție chirurgicală în zona respectivă).