Suferiti de aceasta patologie sau nu sunteti sigur de diagnostic? Sunt Dr Mitrulescu si va pot ajuta cu un consult aici
1. Ce este tfcc ?
Cele 2 oase de la nivelul antebrațului, radiusul și ulna , sunt ținute unul lângă celălalt prin intermediul a 2 articulații. Acestea permit mișcarea de prono-supinație (palma sus palma jos) fără ca cele două să își piardă raporturile normale unul față de celălalt. În articulația distală elementul cheie care menține normal raportul dintre cele 2 oase este un complex de ligamente numit TFCC.
2. Cum se rupe tfcc?
În vasta majoritate de cazurilor, mecanismul este traumatic- hiperextensia pumnului cuplată cu mișcarea de prono-supinație ( cum apare de exemplu când cădem și ne sprijinim pe mână). Pot apărea și rupturi degenerative, datorate vârstei sau mișcărilor repetitive, simptomatologia fiind mai puțin evidentă.
3. Cum se pune diagnosticul?
Ca în cazul tuturor patologiilor de la nivelul mâinii, este foarte importantă examinarea clinică.
Pacientul va acuza durere la extremele mișcărilor de prono/supinație.
Palparea la nivelul foveei ulnare ( semnul foveei ) este un test de mare ajutor- pacientul va acuza durere.
Examinarea mobilității în plan antero-posterior a articulației radio-ulnare distale are mare valoare diagnostică, însă depinde mult de experiența examinatorului.
4. Care este tratamentul?
Dacă v-ați prezentat la medic în timp util, adică la maxim 3 săptămâni de la momentul traumatismului, șansele de reușită ale tratamentului conservator sunt foarte bune. Acesta constă în blocarea mișcării de pronospinație a antebrațului pentru o perioadă de 8 săptămâni ( se va folosii o orteză de tip Munster primele 6 săptămâni după care încă 2 săptămâni o orteză funcțională).
Inițierea acestui tratament merge făscută până la 10 săptămâni post traumatism, însă după 3 săptămâni șansele de reușită scad mult.
Chiar dacă acest complet ligamentar se va vindeca deficitar, este posibil ca organismul să se acomodeze în timp și să nu existe deficiențe funcționale pe termen scurt. În timp însă, ca în cazul oricărei articulații ce are biomecanica afectată, poate să apară artroza în articulația radio ulnară distală. Pacientul va avea dureri și limitări ale mișcărilor, iar opțiunile terapeutice în acest moment vor fi altele, însă cu rezultate mai puțin favorabile.
5. Este operația o opțiune?
Dacă tratamentul conservator eșuează, operația devine tratamentul de elecție.
Ligamentul va fi reinserat la nivelul osului cu ajutorul unei ancore osoase, sau suturat direct dacă tipul de ruptură o permite.
Postoperator se va urma același tratament de imobilizare ca în cazul tratamentului conservator.
6. Ce riscuri are operația?
Există un risc de infecție, un risc de complicații mecanice intraoperatorii ( ce țin de materialul utilizat pentru fixarea ligamentului și de materialele conexe folosite în timpul operației), un risc de lezare a unor structuri nobile ( vase și nervi). Toate acestea sunt riscuri foarte mici și depind mult de experiența chirurgului ce efectuează operația.
Există de asemenea un foarte mic risc de apariție a sindromului algoneurodistrofic.
În primă fază mobilitatea mâinii va fi diminuată, însă aceasta se va ameliora treptat cu ajutorul kinetoterapiei.
*IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu poate stabili un diagnostic!