1) Ce este policele schiorului?
Este o leziune acută la un ligament al degetului mare. Ligamentul este situat pe aspectul interior (marginea ulnară) al primului deget mare. Rolul său este de a oferi stabilitate degetului mare
Afecțiunea se numește policele schiorului deoarece vătămarea acestui ligament este adesea observată în rândul schiorilor care se accidentează în timp ce au bățul de schi încă în mână. Ligamentul poate fi parțial rupt, complet rupt sau doar întins. Se poate asociat și cu o mică fractură a oaselor degetului mare – se smulge un mic fragment osos la care este atașat ligamentul, deci avem de a face cu o fractură avulsivă.
2) Mecanismnul de producere a policelui schiorului?
Această afecțiune este dobândită după o traumă la degetul mare (fig 2). Mecanismul de accidentare este o întindere bruscă și forțată a degetul mare într-o direcție exterioară. Acest lucru rezultă dintr-o cădere pe o mână întinsă sau la schiori de căderea cu mâna ce are bățul de schi în mană (acesta fiind atașat la pumn cu chinga nu poate să fie aruncat și fiind ajutat de brațul mare de pârghie va produce leziunea).
3) Care sunt simptomele tipice?
Pacienții cu această afecțiune vor acuza sensibilitate, umflare și vânătăi de-a lungul aspectului interior al degetului mare la prima articulație ( articulația metacarpo falangiană).
De asemenea, degetul mare va pierde o parte din stabilitatea sa laterală. Dacă ligamentul este complet rupt, degetul mare va fi atât de instabil la prima articulație încât se va apleca într-o parte cu puțin efort.
Pacientul va acuza pierderea forței de opoziție a policelui.
4) Cum poate fi tratat?
Dacă ligamentul este parțial rupt, atunci nu este necesară intervenția chirurgicală. Tratamentul constă în plasarea mâinii într-o orteză destinată imobilizării degetul mare pentru o perioadă de 6 săptămâni. In ultimile 2 săptămani aceasta poate fi îndepărtată astfel încât să poată fi începute exerciții de mișcare. Deoarece ligamentul este rupt doar parțial, vindecarea cu recuperare completă poate fi așteptată.
5) Dacă operația este o necesară, cum se efectuează?
Când ligamentul este complet rupt, operația este o opțiune bună. Când este efectuată operația, se face o incizie de-a lungul aspectului interior al degetului mare și are aproximativ 4 cm lungime. Reparația presupune suturare directă a ligamentului sau la un osul adiacent de pe care s-a desprins. Dacă avem o fractură atunci fractura este de asemenea reparată cu fire sau șuruburi permanente. După operație, mâna este plasată într-o atelă pentru a imobiliza degetul mare timp de 4 săptămâni. Aceasta este urmată de o perioadă de 2 săptămâni de imobilizare cu o orteză. În acest timp, degetul mare începe cu grijă exerciții de mobilizare. Trebuie evitate activitățile care pot stresa ligamentul pentru 3 până la 4 luni după operație. Poate să persiste o sensibilitate și îngroșarea aspectului interior al degetului mare la nivelul primei articulații pentru aproximativ un an după operație.
6) Care sunt șansele de succes?
Șansele de reușită sunt foarte bune dacă degetul mare este bine imobilizat după operație, iar pacientul respectă strict programul de exerciții pentru degetul mare. Este important să se evite toate activitățile care pot stresa ligamentul timp de 3 până la 4 luni postchirurgical, care este timpul necesar ligamentului pentru a se vindeca complet.
7) Care sunt posibilele complicații ale intervenției chirurgicale?
Cele mai probabile complicații pot fi rănirea nervilor senzoriali din jurul degetului mare. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, nervul poate fi reparat în timpul operației. Dacă nervul ar fi rănit, poate apărea o mică zonă de amorțeală temporară pe aspect interior al degetului mare. Rigiditatea articulației poate apărea dacă degetul mare nu este exersat la timp. Acest rigiditatea este de obicei reversibilă odată inițiat un program de exerciții bun.
8) Ce s-ar întâmpla pe termen lung dacă nu fac nici un tratament?
Dacă nu se solicită nici un tratament, atunci se poate dezvolta o afecțiune numită instabilitate articulară. Nu veți mai avea forță de opoziție la nivelul policelui și în timp va apărea o afecțiune ireversibilă la nivelul articulației- artroza . Cu cât este mai veche leziunea, cu atât chirurgia care vizează restabilirea stabilității degetului mare va avea mai puțin succes.