1) Ce este trauma repetitivă?
Leziunile traumatice repetitive fac parte dintr-un grup de probleme numite „tulburări de traumă cumulativă”. Ele sunt unice prin faptul că vătămarea mâinii sau a extremității superioare apare treptat și insidios. Multe leziuni minuscule (microtraume) la nivelul tendoanelor sau nervilor extremității se adaugă una la alta și se acumulează și în cele din urmă, ajung la un punct în care pacienții nu își pot îndeplini slujba sau activitățile zilnice și pot solicita ajutorul unui chirurg de mână.
2) Cum se poate întâmpla și ce afectează mai exact?
Răspunsul este simplu și stă în modul în care corpul nostru a evoluat pe parcursul a milioane de ani- el este perfect adaptat pentru a face față la solicitările care le-a întâlnit pe parcursul acestei evoluții. Și haideți să ne gândim- pâna acum 2000 ani, eram noi oamenii puși în situația de a repeta la nesfârșit o anumită activitate, mișcare?
O leziune poate apărea, de exemplu, atunci când cineva de la un birou își pune în mod repetat mâna și încheietura mâinii intr-o poziție nefavorabilă pentru a-și îndeplini munca, pozițiile vicioase punând presiune pe nervii sau tendoanele suprasolicitate. Activitatea de apucare continuă cu mâna poate duce, de asemenea, la astfel de simptome.
Este foarte neobișnuit ca cineva să spună exact când a început să sufere de durere, umflarea, amorțeala sau scăderea mișcării la mâna sau la încheietura mâinii ( spunem că debutul este insidios).
Aceasta se distinge de o leziune „acută” în cazul în care există un singur accident sau eveniment care are ca rezultat o vătămare clară a țesuturilor. Căptușeala din jurul tendoanelor care îndreaptă sau îndoaie încheietura și degetele se poate umfla sau tumedia și poate produce durere ori de câte ori încearcați să mișcați pumnul sau degetele ( apare tenosinovita ). Inflamația acestor țesuturi moi ale mâinii poate progres a spre cicatrizare și apariția astfel a rigidității articulațiilor.
Dacă nervii extremității sunt în permanență supuși la stres prin comprimare directă, ei pot fi afectați prin scăderea fluxului sanguin, și astfel pot apărea primele semne ale afectării nervoase- senzații de amorțeli si dureri la mana .
3) Cine este în pericol?
Persoanele care sunt implicate în activități de muncă care necesită mișcări repetate de mai multe ori într-o perioadă scurtă de timp, cum ar fi un lucrător de la linia de asamblare este în mod deosebit în pericol. Chiar și muzicienii care efectuează sau practică în mod constant anumite mișcări pot experimenta aceste probleme. O sarcină cum ar fi introducerea de date la un computer la care poziția nu este ergonomică, este de asemena o posibilă cauză . Chiar și sportivii sunt supuși unor leziuni repetitive la efort. Problemele lor sunt direct legate de condiția fizică, execuția unei anumite mișcări, construcția corpului lor sau o combinație a acestor factori.
4) Ce pot face pentru a preveni acest lucru?
Ergonomia este studiul modului în care ființele umane sunt poziționate în raport cu locul de lucru și cu echipamentele necesare pentru a-și îndeplini meseria. Trei factori sunt esențiali pentru a preveni leziunile repetitive . Modificarea poziției extremității în raport cu locul de muncă pentru a evita o poziție nefavorabile, poate scădea tensiunea pe articulații, tendoane și nervi.
Dacă o lucrare este repetitivă, atunci poate fi redus numărul de cicluri de sarcini sau numărul de repetări ale unei lucrări. ( prin introducerea micropauzelor- pauze mici si dese)
Sarcinile rotative, alternative, împiedică orice tendon, nerv sau articulație să fie supuse unor solicitări repetate. Permiterea repausului mâinii sau extremității între lucrările efectuate va ajuta, de asemenea, la prevenirea încordării prelungite. Condiția fizică bună și modificarea execuției unei mișcări greșite poate ajuta sportivii să evite accidentarea.
5) Ce tratamente sunt disponibile?
Dacă tendoanele sunt afectate de inflamație , atunci medicamentele care scad inflamația, ortezele de repaus și terapia ocupațională pot fi de folos. O schimbare a activității la locul de muncă va ajuta la ruperea ciclului microlezional. Ortezele pot scădea presiunea asupra nervilor și injecțiile pot reduce inflamația locală. Ocazional poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elibera presiunea asupra nervilor , dacă aceasta este severă. Studiile de conducere nervoasă sunt utile pentru a determina severitatea.
Proloterapia, dry needling sau terapia PRP pot fi de folos.
6) Rezumat
Acțiunile simple care pot ajuta la prevenirea leziunilor repetitive sunt:
- Pauze frecvente la locul de muncă
- Evaluarea ergonomică a locului de muncă
- Alternarea activităților
- Condiția fizică
Evaluare timpurie de către un chirurg de mână este esențiala, deoarece cu cât este instituit mai rapid tratamentul cu atât rezoluția simptomelor va fi mai rapidă.