Durerea – simptomul cel mai des incriminat de pacient ca motiv al prezentării sale la doctor.
Cu toții știm acest sentiment neplăcut și am face orice ca să scăpăm de el. Dar este oare tot timpul în beneficiul nostru?
Durerea este un semn clinic în cadrul unei proces fiziologic complex- inflamația. Când ne lovim, apare durerea în locul lezat datorită apariției inflamației în zona respectivă. Dar oare de ce a gândit natura acest proces? Pentru că procesul inflamator= proces reparator. Cu alte cuvinte, inflamația din zona respectivă face ca țesuturile lezate să fie reparate.
Ne doare și am face orice să scăpăm de această senzație, deci începem să luăm tratament antiinflamator. De fapt, trebuie să fim conștienți că, deși este posibil să ne simțim mai bine pe termen scurt, de fapt luăm pastile antireparație. Deci pe termen lung, abolirea inflamației din faza acută, are efect de întârziere a vindecării , afectând și calitatea acesteia. Cu alte cuvinte , trebuie ca tratamentul antiinflamator din fazele inițiale să fie atent condus astfel încât să nu întrerupem prea mult din acest proces reparator.
Terapia antalgică trebuie să apeleze și la alte categorii de medicamente antalgice- dar Atenție!, dispariția completă a durerii nu este de dorit. În fazele acute , durerea are caracter protector- apare în momentul în care prin mișcările care dorim să le facem tindem să lezăm și mai mult părțile afectate. Știu că pare ciudat, dar în fazele acute, durerea este prietenul nostru!
Încă indecis? Urmărește ce spun experții- https://www.healio.com/orthopedics/knee/news/print/orthopaedics-today-europe/%7B4ea74b45-ab5b-4381-9d89-54cdffb04fc9%7D/nsaids-and-cox-2-inhibitors-impede-tendon-bone-and-cartilage-repair
Un alt lucru important în terapia antiinflamatoare este momentul din zi al administrării. Fiecare organism are un ritm circadian- anumite procese sunt intensificate în detrimentul altora și viceversa în funcție de momentul din zi. Iar noaptea este acea parte din zi în care se desfășoară cel mai mult procesele reparatorii. Regula bunului simț ne spune ca ar fi de evitat administrarea medicamentelor antiinflamatorii seara- am contracara debutul accentuării proceselor de vindecare-, dar, cum în medicină sunt atât de multe variabile și necunoscute, regula bunului simț trebuie tot timpul verificată în viața reală.
Iar viața reală confirmă supoziția de mai sus- https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200122100554.htm
În acest studiu, cercetătorii au observat rate mai bune de vindecare ale fracturii oaselor în cazul șoriceilor de laborator care au primit tratament antiinflamator doar în prima parte a zilei, comparativ cu cei care au primit tratament pe parcursul întregii zile.
Cu alte cuvinte, să administrăm tratament antiinflamator doar în prima parte a zilei și să rezervăm pentru restul zilei alte modalități de tratament antialgic.
Și, cum în medicină nimic nu este universal valabil, tot ce am povestit mai sus este valabil doar pentru durerea acută. Despre cea cronică, într-un alt episod.
*IMPORTANT
Acest articol are scop strict educativ!
Nu înlocuiește o consultație și nu poate stabili un diagnostic!
realizat cu și cafea de
sweetlime agency